Naše
vánoční zvyky v sobě mají hodně sentimentu, rozjímání, někdy působí
spíše depresivně. Je dobré vzpomenout na ty, kteří již nejsou mezi
námi, poslechnout si nějakou koledu, ale to už by v tom snění stačilo!
Ve světě se vánoční svátky nesou ve znamení veselosti,
dovádění a rozpustilosti. Přehoďme výhybku i my a vnes-me do nich
více veselí a smíchu! Pro zajímavost uvedu několik zvyků z různých
koutů naší planety.
Zatímco u nás patří ke Štědrovečernímu dni neodmyslitelně stromeček,
ryba, vánočka, jmelí a dárky, například u sousedů v Polsku
začínají svátky 24. 12., až když se na nebi objeví první hvězdička
(jak to dělají, když je zataženo, nevím). Po návštěvě kostela a
přijetí hostií je doma čeká večeře s mnoha chody, v nichž nemá
být maso. Jí se hlavně zelí s houbami, zeleninové saláty, závin,
plněná bábovka a pirohy.
Ruské
vánoce se odbývají až na Nový rok. Kromě přípitků vodkou je tradicí
salát, slanečci, huspenina, pšeničná kaše a kompot ze sušeného ovoce.
Španělé spíše než Vánoce slaví 6. ledna příchod Tří králů. Ale ani
24. prosince nesmí chybět domácí pohoda. Tak, jako například v Kanadě,
Portugalsku, na jihu Itálie, v Řecku, Francii, USA a v řadě dalších
zemí, kde se dárky rozbalují až 25. prosince ráno. Mnoho dětí i
dospělých nemůže dospat a s rozbřeskem utíká ke stromečku pro překvapení,
které jim přes noc Ježíšek nanosil. V Jižní Americe či Austrálii
je na Vánoce běžně + 30°C. To se Santa Claus v kožíšku asi hodně
zapotí. Na Havaji prý přijíždí na surfovém prkně. Hongkong žije
veselím, posezením s přáteli v barech či na diskotékách. Obchody
jsou zde otevřeny až do rána a všude je bouřlivé veselí. Naopak
v Holandsku jsou svátky dobou pohody a často i obžérství. Velké
množství jídla končí často v kontejnerech. Dárky tady přináší již
Mikuláš. Ve Skandinávii se dárky rozbalují po štědrovečerní večeři.
Na stolech převládají ryby. Ve Švédsku je oblíbená pečená sladká
šunka a kořeněné teplé víno. Dánskou
tabuli zdobí pečená husa s jablky a rýžový puding s ořechy.
Japonci jedí ó moči – sladké rýžové kuličky se sezamem. Slováci
začínají topinkou s česnekem a medovou oplatkou. Polévka kapustnica
je plná zelí. Dále je ryba a salát jako u nás. Rakušané si ještě
potrpí na Sachrův dort se šlehačkou. Ve Francii připravují hospodyňky
králíka či nadívaného krocana. Po večeři se jde do kostela a Pére
Noel dá dárky do připravené boty. Na Nový rok se hledají mince zapečené
v koláči. Taková tradice je i v Bulharsku. Do Spojených států přinesli
své zvyky přistěhovalci. Hromadně se však holduje krocanovi s kaštanovou
nádivkou a brusinkovou omáčkou. Německá kuchyně je plná ryb na roštu,
másle nebo v aspiku. Symbolem blahobytu je čočka, hrách či jáhly.
Hlavní chod tvoří plněné kachny, husy, krůty a bílé klobásky. Vyvrcholením
hodů je štóla s hrozinkami a ořechy, vysoká, uprostřed dutá sladká
buchta, která se řeže po patrech. Jednou nás teta s tímto “cukrovým
komínem“ také uctila a neopomněla zdůraznit, že se u cukrářů objednává
jen pro výjimečné příležitosti. Každý večer nám pak ke kávě uřízla
plátek.
Italské
kostely si potrpí na výzdobu a předhánějí se, kdo bude mít hezčí
betlém. Hodovat se začíná až po papežově půlnočním kázání URBI ET
ORBI. Jehňata a krocany pak pojídají až do rána. V Římě je specialitou
úhoř.
Ať se Ježíšek jmenuje O Pai Natal, Santa Claus, Děda Mráz nebo Pére
Noel, jeho úkol je všude stejný – potěšit, pobavit, nadělit všem
co nejvíce dárků a přinést dobrou pohodu. Vždycky se musím v duchu
smát, když si vzpomenu, jak jsem za komunizmu koupil čokoládovou
figurku Ježíška zabalenou do celofánu s nápisem „Vánoční muž
na podstavci“.
Takže šťastné a veselé a sentimentu co nejméně...
|